tisdag 1 september 2009

Födelsedagsmiddag

Födelsedagsmiddag i helgen och jag skulle bjuda syster med man på trerätters. Till förrätt gjorde jag en lökbomb. Man blandar cremefraich, philadelphiaost, hackad rödlök och lite peppar. Smeten brer man ut på ett stort fat och garnerar med svart och röd stenbitsrom. Sedan serverar man salta kex till, som gästerna får doppa i röran. Min garnering blev inte så lyckad, men gott var det!


Till huvudrätt blev det lax och pilgrimsmusslor med duchessepotatis, recept hämtat från Allt om mats Fredagsgourmet:

4 pers

8 stora pilgrimsmusslor
500 g filead lax i kuber
färsk sparris

Duchessepotatis

6-8 medelstora potatisar
2 msk smör
2 äggulor
salt
peppar

Sås, basilika-beurre blanc

2 msk finhackad schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
salt
100 g rumstempererat smör
1/2 dl finhackad basilika
vitpeppar

1. Tina pilgrimsmusslorna, skär laxen i kuber. Skala och koka potatisen. Värm ugnen till 225-250 grader. Förbered sparrisen.

2. Förbered såsen genom att fräsa löken lätt i lite smör. Tillsätt vinäger och vitt vin och låt nästan all vätska koka in.

3. Häll bort potatisvattnet och kör den kokta potatisen till mos med elvisp direkt i kastrullen. Vispa der smöret och, när hettan gått ur, även äggulorna. Salta, peppra. Spritsa ut tre rejäla potatistoppar per person på smort bakpapper. Inför serveringen gratineras de ca 10 min mitt i ugnen.

4. Fortsätt med såsen. Rör ner grädden. Koka upp och lägg i musslor och lax. Sjud nätt färdiga några minuter. Ta upp och håll varmt.

5, Reducera såsen till hälften genom att koka livligt utan lock.

6. Vispa ner smöret och den finhackade basilikan. Sjud upp och smaka av med salt och peppar.

7. Koka sparrisen. Värm ev musslor och lax i såsen oxh servera!

Sedan skulle jag göra en tårta till efterrätt. Jag älskade schwartzvaldtårta när jag var liten och nu skulle jag prova att baka en. Den blev hur fin som helst, men tyvärr inte så god. Jag läste fel i receptet och tog 2 msk florsocker i bottnarna istället för 2, 5 dl!! Detta grämde mig hela kvällen, men den var ju i alla fall snygg att se på.

1 kommentar:

  1. Vi var med jobbet och åt på Restaurang J vid Nacka strand igår och jag måste bara säga att din födelsedagsmiddag slog dem med hästlängder!! Du borde jobba med mat! Stora kramar och tusen tack igen för den underbara maten.

    SvaraRadera