Jordärtskockssoppa med kräftstjärtar 2 pers
300 g jordärtskockor
4 dl vatten
2 dl vispgrädde
3 mask koncentrerad hummerfond
1 krm torkad timjan
150 g kräftstjärtar
salt, vitpeppar
Skala och koka skockorna i ca 20 min.
Koka upp vatten, grädde, fond och timjan. Sjud 5 min. Mixa soppa och skockor i en mixer. Häll tillbaka i kastrullen och sjud några min till. Salta, peppra. Passera soppan genom en finmaskig sil. Vänd ner kräftstjärtar precis före servering. Dekorera med färsk timjan.
Ugnsbakad laxfilé med murkelsås 4 per
4 portionsbitar laxfilé
salt, olja
Fyllning:
150 g gorgonzola
2/3 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad persilja
Sås:
1 msk smör
1 msk finhackad schalottenlök
1 burk konserverade murklor
ljus maizena
4 dl vispgrädde
1/2 grönsaksbuljongtärning
salt
Börja med såsen. Fräs lök och murklor i smör någon minut.
Peppra och späd med grädden. Smula i buljongtärningen. Häll över maizena och koka ca 10 min tills såsen är lagom tjock.
Sätt ugnen på 200 grader. Mosa osten och blanda med örterna. Skär ett snitt i laxfiléerna och fyll med oströran. Pensla med olja och salta. Baka filéerna i ugnen ca 10 min.
Servera med pressad potatis!
Crème caramel från Venezuela 8-10 per
till formen:
2 dl strösocker
1/dl vatten.
Smet:
5 dl mjölk
6 ägg
1 burk söt kondenserad mjölk
1 msk vaniljsocker
3 msk mörk rom
Sätt ugnen på 175 grader och ställ samtidigt in en långpanna med vatten mitt i ugnen. Koka socker och vatten i stekpanna eller kastrull i ca 10 min tills det blir en gyllenbrun caramel.
Häll caramellen i en liten avlång form (1L). Vicka på formen så att caramellen kommer upp på kanterna.
Vispa ihop ingredienserna till smeten och häll den i formen.
Grädda i vattenbad ca 50 min i mitten av ugnen. Lägg ett bakplåtspapper över så att ytan inte blir bränd. Låt sedan svalna. Lossa kanterna och stjälp upp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar