Idag om svärmor hit för att fira sin son som fyllde år. Jag hade köpt färdig glasstårta och kex, men fick för mig att baka något också. Som tur var hade jag ingredienser till en sockerkaka. Det absolut bästa receptet, utan konkurens, har Monika Ahlberg(min stora idol och förebild) i sin bok Rosendals trädgårdcafé. Här är receptet:
4 ägg, gulor för sig, vitor för sig
3 dl strösocker
1,5 dl vatten
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
(kokos att beströ formen med, jag brukar smöra och mjöla)
Vispa äggulor och socker. Blanda ner vattnet och vispa någon minut till.
Blanda vetemjöl, potatismjöl, vanligsocker och bakpulver och rör ner det i smeten.
Vispa äggvitorna och vänd ner dem försiktigt. Blanda väl.
Häll smeten i en smord form.
Grädda kakan i 175 grader i ca 35 minuter.
Till middag sedan gjorde jag en alldeles fantastisk fisk- och skaldjursgryta med ris. Jag tror att jag klippt receptet från en Buffé-tidning.
6 pers
600 g fiskfilé, (jag tog lax och hokifilé)
1/2 dl färskpressad limejuice
1/2 tsk salt
2 stora gula lökar
1 stor vitlöksklyfta
2 gröna chilifrukter
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater, 500 g
2 msk konc fiskfond
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad koriander(istället för persilja och koriander tog jag ett paket frysta thaikryddor)
1 burk kokosmjölk, 400 ml
2 dl vatten
150 g skalade räkor
4 salladslökar
1. Skär fisken i 2-3 cm stora tärningar Blanda med limejuice och salt.
2. Skala och skiva lök och vitlök tunnt. Kärna ur och hacka chilifrukten.
3. Fräs grönsakerna på svag värme i olivolja. Tillsätt krossade tomater, fiskfond, persilja och koriander. Låt sjuda ca 10 min.
4. Häll i kokosmjölk och vatten. Låt koka upp. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud 6-7 min. Vänd ner räkorna och låt dem bli varma.
5. Strimla och strö över salladslöken. Servera med ris och ev het chilisås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar